Συμβουλές & Tips

  1. Αρχική
  2. Συμβουλές & Tips

Μήπως ξυπνάτε κουρασμένοι;

Αν σας έχει τύχει να ξυπνάτε το πρωί, χωρίς συγκεκριμένη αιτία, Πιασμένοι, κουρασμένοι, άκεφοι - έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να οφείλεται στο στρώμα σας, που δεν σας επιτρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στάση;

Ο ρόλος του στρώματος.

Αν το στρώμα δεν προσαρμόζεται στην προσωπική σας στάση, τότε μπορεί να αλλάξετε πλευρό μέχρι 100 φορές κατά την διάρκεια ενός 8ώρου ύπνου - δηλαδή κάθε πέντε λεπτά περίπου!

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι οι μύες, αντί να ξεκουράζονται, συνεχίζουν να δουλεύουν, κάποιες περιοχές του σώματος υπερθερμαίνονται και πονάνε και έτσι το 1/3 κάθε 24ώρου που πρέπει να αφιερώνεται στη χαλάρωση και την ξεκούραση γίνεται σκέτη κούραση.

Ο Ύπνος

Ο ύπνος είναι η κύρια πηγή ξεκούρασης για τον οργανισμό μας. Ο ύπνος που ξεκουράζει ο λεγόμενος βαθύς ύπνος, προκαλεί μείωση της δραστηριότητας ενός τμήματος του εγκεφάλου. Αυτή η μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας προκαλεί με την σειρά της μείωση του αίματος στα αγγεία, την ελάττωση κατά 10-30% επί αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής και του μεταβολισμού. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός χαλαρώνει και ανανεώνεται.

Κάθε άνθρωπος κοιμάται κατά μέσο όρο 7-8 ώρες ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου το 1/3 της ζωής του. Η καλή ποιότητα και υγιεινή του στρώματος είναι αυτά που μας εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα ύπνου, την ξεκούραση και την χαλάρωση που όλοι χρειαζόμαστε.

Μυστικά καλού ύπνου

Το καλό και υγιεινό στρώμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την απόλαυση του ύπνου.

Η άποψη ότι το κάθε στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, ανήκει στο παρελθόν και είναι εντελώς λανθασμένη. Το ιδανικό στρώμα πρέπει να έχει το βαθμό σκληρότητας που ταιριάζει σε κάθε σώμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως και το μαξιλάρι πρέπει να είναι εξίσου ανατομικό με το στρώμα σας.

Στη Sleepn'life γνωρίζουμε πως τα υλικά για την κατασκευή υγιεινών στρωμάτων διαφέρουν ανά τον κόσμο. Ένα καλό και υγιεινό στρώμα δεν θεωρείται καλό και υγιεινό σε κάθε σημείο του πλανήτη λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που επηρεάζουν τα υλικά του.

Για την κατασκευή λοιπόν ενός καλού και υγιεινού στρώματος για το κλίμα της Ελλάδας (Μεσογειακή χώρα) προτιμάμε υλικά όπως το ΒΑΜΒΑΚΙ, το LATEX και ο ΚΟΚΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ.

Ιδανικό στρώμα

Το ιδανικό στρώμα υποχωρεί λίγο στη θέση των ώμων και των γοφών, όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη, ενώ παραμένει τεντωμένο στο κέντρο και στηρίζει τη μέση. Έτσι η σπονδυλική στήλη διατηρείται ευθεία και αναπαύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Το στρώμα είναι μια πολύτιμη επένδυση που επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ευεξία όλων μας.

Στάσεις ύπνου

Για τον καθένα από μας υπάρχει μια στάση στον ύπνο μοναδική, ιδιαίτερη, που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη άνεση, την καλύτερη ξεκούραση.

Αν κοιμάστε στο πλάι, η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να παραμένει σε ευθεία θέση. Για αυτό, χρειάζεστε ένα ημίσκληρο/μαλακό στρώμα που θα επιτρέπει στους ώμους και τους γλουτούς σας να βυθιστούν στο στρώμα ξεκουράζοντας το σώμα σας.

Αν κοιμάστε ανάσκελα, ο αυχένας και η μέση σας χρειάζονται στήριξη. Επιλέξτε ένα ημίσκληρο στρώμα για να μην βυθίζεται το σώμα σας στο στρώμα.

Αν κοιμάστε μπρούμυτα, χρειάζεστε ακόμα περισσότερη στήριξη στον αυχένα και τη μέση σας. Δοκιμάστε ένα από τα ημίσκληρα/σκληρά στρώματά μας.

Συμβουλές πρίν την αγορά στρώματος:

- Πρέπει να γνωρίζεται τα ακριβή μέτρα του εσωτερικού του κρεβατιού σας (πλάτος – μήκος – βάθος).

- Να ξέρετε πως το στρώμα δεν το διαλέγουμε σύμφωνα με την μάρκα του, την τιμή ή το χρώμα, αλλά το αγοράζουμε σύμφωνα με την σύνθεση των υλικών κατασκευής του.

Συμβουλές κατά την αγορά στρώματος:

-Δοκιμάστε πάντα το στρώμα το οποίο θα αγοράσετε! Μην ντρέπεστε, ξαπλώστε πάνω, γυρίστε λίγο, δείτε ότι πραγματικά σας βολεύει. Μην ξεχνάτε ότι θα κοιμάστε σε αυτό το στρώμα κάθε μέρα της ζωής σας για πολλά χρόνια.

-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά. Είναι σημαντικό τόσο για την απόλαυση του ύπνου όσο και για την αποφυγή παρενεργειών, όπως εμφάνιση αλλεργιών.

Συμβουλές κατά την συντήρηση του στρώματος:

- Οι κλασικές σανίδες πρέπει να έχουν πάντα μεταξύ τους απόσταση 1-2 εκατοστά (αν και ιδανικά το στρώμα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε τελάρο και όχι σε σανίδες, αφού ενδεχομένως να σκεβρώσουν ή μουχλιάσουν, ενώ δεν διασφαλίζουν 100% την ορθοπεδικότητα του στρώματος).

- Το στρώμα πρέπει να γυρίζεται σταυρωτά, το πρώτο δίμηνο ανά 15 ημέρες και μετά κάθε μήνα

- Μην αφήνετε τα παιδιά να χοροπηδούν πάνω

- Το στρώμα πρέπει να αερίζεται συχνά (τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο) και να ξεσκονίζεται τακτικά, διαφορετικά η υγιεινή του επιβαρύνεται πολύ περισσότερο, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

- Μην διπλώνετε, πλένετε ή σιδερώνετε το στρώμα

- Μην χρησιμοποιείτε το στρώμα με την νάιλον σακούλα

- Μην τοποθετείτε το στρώμα σε ελαστικό πλαίσιο (λαμαρίνα ή σήτα)