Συχνές Ερωτήσεις

  1. Αρχική
  2. Συχνές Ερωτήσεις

Ε: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ;


Α: Οι έννοιες ορθοπεδικό και ανατομικό χαρακτηρίζουν τα στρώματα εδώ και δεκαετίες όμως αρκετές φορές μας μπερδεύουν στην επιλογή. Η έννοια ορθοπεδικό χαρακτηρίζει τα στρώματα τα οποία ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη και προσφέρουν ευθύτητα στο σώμα. Πιο απλά είναι εκείνα τα στρώματα τα οποία μας κρατάνε περισσότερο στην επιφάνεια παρά μας αγκαλιάζουν. Η έννοια ανατομικό χαρακτηρίζει τα στρώματα τα οποία «αγκαλιάζουν» τις ανομοιογένειες του σώματος μας καθώς ξαπλώνουμε (πχ ώμους, γοφούς) και προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις μας πάνω σε αυτό. Το κύριο λάθος όταν αναφερόμαστε στις έννοιες αυτές είναι πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ένα ορθοπεδικό στρώμα δεν σημαίνει πως δεν είναι ανατομικό όπως και το ανατομικό δε σημαίνει πως δεν είναι ορθοπεδικό. Κάθε στρώμα έχει κάποιο βαθμό ορθοπεδικότητας και ανατομικότητας. Τα πιο ορθοπεδικά στρώματα εστιάζουν στην ευθύτητα και τα πιο ανατομικά στο αγκάλιασμα. Ένα ακόμη λάθος ορισμένων είναι η αυτόματη κατάταξη στρωμάτων με βάση τα ελατήρια τους. Έτσι λοιπόν θεωρούν τα στρώματα κλασσικών  ελατηρίων ορθοπεδικά και τα στρώματα ανεξάρτητων ελατηρίων ανατομικά. Τα ελατήρια αποτελούν μέρος του στρώματος και συνοδεύονται από υλικά τα οποία δε λαμβάνονται υπ’όψη σε αυτό το διαχωρισμό. Τα υλικά που επενδύονται στα ελατήρια κάνουν το στρώμα πιο ανατομικό ή
πιο ορθοπεδικό. Συνεπώς, για παράδειγμα, ένα στρώμα με κλασσικά ελατήρια και μαλακά υλικά επένδυσης θα έχει σίγουρα και ανατομικές ιδιότητες. Ένα ολοκληρωμένο στρώμα πρέπει να παρέχει και τα δύο στο βαθμό που καλύπτει τις ανάγκες του καθενός.


Ε: ΠΟΙΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ;


Α: Αν δεν κάνατε ήδη το "Find your mattress", σας προτείνουμε να το κάνετε για να πάρετε κατά προσέγγιση τη γνώμη ενός ειδικού. Βέβαια η απόλυτα σωστή επιλογή γίνεται δοκιμάζοντας τα στρώματα από κοντά. Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και δεν υπάρχει τέλεια συνταγή που θα τους καλύψει όλους. Προτιμήστε τον συνδυασμό αίσθησης και ποιότητας κατασκευής που θα ταιριάξει περισσότερο με τα γούστα σας. Το να είναι κάποιο υλικό νέο ή ακριβό ή αρέσει σε κάποιον γνωστό σας δεν σημαίνει ότι θα είναι και για εσάς ιδανικό.

Ε: ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ;


Α: Τα υλικά που κατασκευάζουμε τα στρώματά μας διαθέτουν διάφορες ιδιότητες και το κάθε ένα μπαίνει στο στρώμα για κάποιο σκοπό. Η προτίμηση γίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχετε και το που θέλετε να δώσετε βαρύτητα (ελαστικότητα, αντοχή, υγιεινή κτλ).
Στη Νέα Ζωή strom γνωρίζουμε πως τα υλικά για την κατασκευή υγιεινών στρωμάτων διαφέρουν ανά τον κόσμο. Ένα καλό και υγιεινό στρώμα δεν θεωρείται καλό και υγιεινό σε κάθε σημείο του πλανήτη λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που επηρεάζουν τα υλικά του.
Για την κατασκευή λοιπόν ενός καλού και υγιεινού στρώματος για το κλίμα της Ελλάδας (Μεσογειακή χώρα) προτιμάμε υλικά όπως το ΒΑΜΒΑΚΙ, το LATEX και ο ΚΟΚΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ.


Ε: ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΩ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΤΡΩΜΑ;

 

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ

Α: Μετράμε πάντα το εσωτερικό του κρεβατιού και όχι το παλίο στρώμα. Αυτό γιατί μπορεί να έχει παρεκκλίνει από τις αρχικές του διαστάσεις με την πάροδο των χρόνων. Αφαιρούμε το παλίο στρώμα από το κρεβάτι και μετράμε εσωτερικά το πλάτος και το μήκος. Η μέτρηση να γίνεται με μέτρο και όχι με μεζούρα. 

1)Μετράμε το πλάτος εσωτερικά (στο ύψος των μαξιλαριών ή στο ύψος των ποδιών)

2)Μετράμε το μήκος στο μέσον του κρεβατιού.

3)Μετράμε το βάθος τοποθετώντας το μέτρο κάθετα πάνω στις σανίδες και μετράμε την απόσταση μέχρι το χείλος του πλαινού.

Τυχόν βίδες ή σημεία που αφορούν τη συνδεσμολογία του κρεβατιού στις γωνίες, δε λαμβάνονται υπόψη. Δεν μετράμε από βίδα σε βίδα.
Γνωρίζοντας τις ακριβείς διαστάσεις κοστολογείται σωστά το στρώμα και υπολογίζεται σωστά και ο «αέρας» που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του.


Ε: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΟΥ;

Α:

  • Όταν έχει ξεπεράσει τα 8 χρόνια χρήσης...Τα στρώματα δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Για λόγους ορθοπεδικούς και πρωτίστως για λόγους υγιεινής, συνίσταται η αλλαγή τους κάθε 8 χρόνια.

  • Όταν έχει βαθουλώματα ή εξογκώματα...

  • Όταν ξυπνάτε με πόνους κάθε πρωί...

  • Όταν ξυπνάτε και αισθάνεστε πιο κουρασμένος από όταν πήγατε για ύπνο...

  • Όταν αισθάνεστε τον καναπέ πιο άνετο από το κρεβάτι σας...


Ε: ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ «ΠΑΤΗΣΕΙ» ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ;


Α: Η υποστήριξη του στρώματος είναι κάτι το οποίο δε λαμβάνεται συχνά υπ’όψη παρόλο που αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει την αίσθηση και την αντοχή του στρώματος. Το στρώμα πρέπει να πατάει σε σταθερή επιφάνεια με μικρά διάκενα τα οποία δεν επιτρέπουν σε μέρη του στρώματος να βυθίζονται και παράλληλα επιτρέπει τον εξαερισμό. Επιφάνειες με μεγάλα κενά ή χωρίς εξαερισμό ή με κοιλότητες χαλάνε ένα στρώμα ενώ επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή του.
Γνωρίζατε ότι αν τοποθετήσουμε το ίδιο ακριβώς στρώμα σε διαφορετικές επιφάνειες μπορεί να αλλάξει η αίσθησή του; Κι όμως ισχύει. Μία σταθερή επιφάνεια όπως το πάτωμα δείχνει ένα στρώμα σκληρότερο ενώ ένα ανατομικό πλαίσιο που έχει ελαστικά ξύλα το κάνει πιο μαλακό. Δώστε προσοχή κατά τη δοκιμή του στρώματος, να συμβαδίζει η βάση του καταστήματος όσο το δυνατόν περισσότερο με τη βάση στο χώρο σας για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.